header

VRTO

AMPP on air: Studio Jessa zet de toon met automatisatie

Gepubliceerd 12 Aug 2023

efficiëntie automatisatie radiostation

De missie 
Studio Jessa, de huisomroep van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, produceert en zendt patiëntgerichte radioprogramma’s uit. Deze programma’s zijn 24/7 te beluisteren op de drie ziekenhuiscampussen via het interne distributienetwerk en wereldwijd via streaming. Studio Jessa komt tot leven dankzij toegewijde vrijwilligers.  
Om het radiostation optimaal te laten functioneren, heeft Studio Jessa BMK Solutions ingeschakeld om een reeks complexe processen onder handen te nemen en te automatiseren. Verschillende scriptoplossingen kwamen tot stand, waarvan er één met kop en schouders bovenuit stak – de automatisatie van de actuele platen. Dit dynamische proces is cruciaal, gezien de dagelijkse stroom aan nieuwe muziek en de wens van het station om actueel en relevant te blijven.

Onze aanpak 
De eerste stap in deze opdracht was het optimaliseren en automatiseren van het ‘actuele platenproces’. BMK Solutions analyseerde de bestaande werkwijze van het Studio Jessa-team en ontwikkelde een efficiëntere oplossing. Het AMPP-automatiseringsplatform vormde de kern van deze oplossing en werd aangevuld met op maat gemaakte algoritmes.

Het doel was om een database van actuele muziek te creëren die past bij de identiteit van het radiostation. Hierdoor kan de muziekcomputer automatisch afspeellijsten genereren zonder handmatige interventie.

Het resultaat 
Via een beveiligde interface in AMPP kan het Studio Jessa-team nieuwe relevante platen uploaden. De muziek wordt vervolgens in AMPP gecategoriseerd op basis van taal, muziekgenre en artiest (man, vrouw of groep). Deze opdeling is noodzakelijk om te vermijden dat je straks tien platen na elkaar hoort met enkel vrouwenstemmen.   

Na een vooraf bepaalde periode worden de nummers automatisch gearchiveerd. Sommige nummers blijven echter langer actueel, zoals 'Zoutelande' van BLOF of 'As it was' van Harry Styles. Op dat moment kan het Studio Jessa-team het automatische proces via een handige interface in AMPP overschrijven om te voorkomen dat het nummer uit de afspeellijst verdwijnt.
 
De tijdrovende taak van het verwerken van nieuwe nummers is dankzij de integratie van AMPP geautomatiseerd. Het Studio Jessa-team heeft ook meer inzicht gekregen in populaire artiesten en statistieken. In het kort heeft AMPP ervoor gezorgd dat het team zich kan concentreren op het creëren van hoogwaardige radio-uitzendingen zonder administratieve rompslomp.

Benieuwd naar het resultaat? Met de eigen app van het radiostation kun je overal ter wereld gemakkelijk luisteren naar de uitzendingen van Studio Jessa. De app is verkrijgbaar in de Google Play Store en de Apple App Store. Een aanrader!

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy disclaimer